Stachu: Rozwiązywałem to w ten sposób :
Narysowałem prostą x+y+3=0 ⇔ y= −x−3
Następnie wyznaczam równanie prostej prostopadłej do prostej y=−x−3 przechodzącej prez punkt
A(1,2) : y=ax+b z warunku prostopadłości prostych a=1 wiec y=x+b , w miejsca x i y podsatwiam
odpowiednio 1 i 2 otrzymuje równanie y=x+1.
Rozwiązuje układ równań by znależć punk przecięcia dwóch prostych
y=−x−3 wyszło mi x= −3 więc proste przycinają się w punkcie O(−3,−2)
y=x+1 y= −2
Teraz wykorzystuje wzór na symetrie względem punktu (a,b) przekształca punkt A=(x,y) na punkt
A'=(2a−x,2b−y) . A więc :
A(1,2) symetria względem O(−3,−2) daje punkt A'(2*(−3)−1,2*(−2)−2) A'=(−7,−6)
Pozdrawiam