Proszę Pomóżcie.
Kiniaa: Dane są równania boków trójkąta :
4x +3y + 6 = 0
4x − 3y − 12 = 0
3x + 4y + 1=0
Wyznacz promień koła opisanego na tym trójkącie.
25 kwi 19:58
think: cóż zostaje znaleźć wierzchołki tego trójkąta i wyznaczyć punkt przecięcia symetralnych

trochę roboty ale tylko rachunkowej, chyba, że ktoś zna szybszy i łatwiejszy sposób.
25 kwi 20:07
Kiniaa: Ale jak mam znaleźć wierzchołki tego trójkąta
25 kwi 20:19
think: musisz rozwiązać takie trzy układy równań
| ⎧ | 4x +3y + 6 = 0 | |
| ⎩ | 4x − 3y − 12 = 0 |
|
| ⎧ | 4x +3y + 6 = 0 | |
| ⎩ | 3x + 4y + 1=0 |
|
| ⎧ | 4x − 3y − 12 = 0 | |
| ⎩ | 3x + 4y + 1=0 |
|
później wyznacz środek każdego z boków jako średnią arytmetyczną wierzchołków danego boku
25 kwi 20:54
Kiniaa: A jak wyznaczyć punkt przecięcia symetralnych
8 maj 18:58