cos 3x
marniak: rysowanie cos 3x nalezyaloby zaczac od wyliczenia jego miejsc zerowych

moglby mi ktos tutaj
zrobic takie przykladowe wyliczenie tych miejsc zerowych bo cos mi nie wychodzi
25 kwi 19:27
M4ciek:
cos3x − zwężęnie wykresu cosinusa trzykrotnie czyli np. tam gdzie masz normalnie π to będzie
25 kwi 19:29
marniak: a jak mam rozwiązać takie równanie 2 sin2x +1=0
25 kwi 19:57
marniak:
25 kwi 21:09
Mati: No skoro tam było 3krotnie to tu będzie zwężenie dwukrotne czyli tam gdzie masz π będzie
25 kwi 21:10
marniak: no dobra a jakbym mial rozwiazac to rownanie w przedziale od −2π do 2π nie rysujac wykresu
25 kwi 21:13
;): | | 7 | | 11 | |
2x = |
| π + 2kπ ⋁ 2x = |
| π + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
x = |
| π + kπ k∊C x = |
| π + kπ k∊C |
| | 12 | | 12 | |
25 kwi 21:21
marniak: aha czyli musze zestawic 2x z miejscami na x−sach w ktorych wystepuje a zrobilbys mi ejeszcze
cale to rownanie
2sin2x +1 = 0 w przedziale −2π do 2π
25 kwi 21:24
marniak: aha to juz jest, sory dzx
25 kwi 21:24