prawdopodobienstwo
michal: Rzucamy dwa razy kostka do gry prawdopodobienstwo ze co najmniej na jednej kostce wypadnie
szótska jest równe

?
prosze o wytłumacznie
25 kwi 19:11
nayu: prawdopodobieństwo wynosi 2/12
25 kwi 19:15
peter: Ω=6*6=36
wypisujesz pary spełniające warunek
np (1;6)(2;6)(3;6) itd itd że wypadnie co najmniej jedna szóstka
liczysz je i wpisujesz do zdarzeń sprzyjających
nayu mówi źle ma wyjść 11/36
25 kwi 19:22
M4ciek:
Ω = 6
2 = 36
A − na co najmniej jednej kostce wypadnie 6
A ' − na żadnej kostce nie wypadnie 6 , a więc na pierwszej wypadnie od 1 do 5 i na drugiej od
1 do 5 czyli :
A ' = 5 * 5 = 25
P(A) = 1 − P(A')
25 kwi 19:24
michal: dziekowac
25 kwi 19:26