Wyznacz współczynniki a,b i c trójmianu kwadratowego.
glina: Wyznacz współczynniki a,b i c trójmianu kwadratowego o postaci ax2+bx+c jeśli do jego wykresu
należą punkty A(1,0) B(2,−1) C(3,−4).
25 kwi 19:00
kachamacha: korzystając z tych punktów−otrzymasz układ trzech równan
25 kwi 19:03
glina: A dalej jaką metodę najlepiej zastosować? Podstawiania, przeciwnych współczynników,
wyznaczników? Bo nie robiłem jeszcze układów 3 równań.
25 kwi 19:05
sowa:
a+b+c=0 => c= −a − b
podstaw do obydwu równań
4a+2b+c= −1
9a+3b+c= −4
otrzymasz:
odp: a= −1, b= 2, c= −1
25 kwi 19:14
ICSP: Najlepiej zastosuj eliminacje gaussa


Moja ulubiona metoda
25 kwi 19:16
glina: Aaa ok, dzięki wszystkim

@ICSP: Twoja rada na pewno mi się przyda. Kiedyś
25 kwi 19:21