procenty...
roman: | | 1 | |
Liczba, której 5% jest równe ( |
| )do minus pierwszej , wynosi .... >? ile |
| | 14 | |
ja zrobiłem tyle ze x * 5% = 14
a dalej nie wiem ....
moze mi ktos pomoc [ bardzo prosze ]
25 kwi 18:57
M4ciek:
5% − 14
100% − x
x = 280
25 kwi 19:01
roman: a nawet o tym nie pomyslalem bardzo dziekuje ....
25 kwi 19:10
roman: a mam do Ciebie drugie zadanie pomożesz rozwiązać >?
25 kwi 19:10
M4ciek: No mogę spróbować
25 kwi 19:11
roman: Wyznacz wzór funkcji liniowej f , która dla każdego x∊R spełnia warunek f ( 2x−1) = −6x+4
wiesz o co w tym chodzi >

ja wiem tylko tyle ze
y= ax+b ..
25 kwi 19:13
ICSP: f(2x−1) = −6x + 4
y = ax + b
−6x + 4 = a(2x−1) + b
−6x + 4 = 2xa − a + b
Ukłąd równań z przyrównania odpowiednio do siebie:
−6x = 2xa
4 = −a + b
Z pierwszego a z drugiego b pożniej wstawić i podać odpowiedź.
25 kwi 19:15
M4ciek:
f(2x − 1) = −6x + 4
f(2x − 1) = −6(2x − 1) + 4
f(2x − 1) = −12x + 6 + 4
f(2x − 1) = −12x + 10 , x ∊ R
25 kwi 19:15
roman: jesteś niesamowity ..... ogromny szacunek dla Ciebie ....
powiedz proszę jak to robisz .... >

rozpisane elegancko już to zadanie teraz rozumiem ..
25 kwi 19:17
M4ciek:
yyy... ICSP , a ja byłem przekonany ,że tyle trzeba co napisałem...
25 kwi 19:18
roman: tzn ICSP sorry On to zrobił db
25 kwi 19:20
M4ciek: Oświeć mnie
25 kwi 19:20
ICSP: co robię?
25 kwi 19:21
roman: no tak liczysz ... eheheheh
25 kwi 19:22
Godzio:
A może tak:
f(2x − 1) = −6x + 4 = −6x + 3 + 1 = −3(2x − 1) + 1
y = −3x + 1 ?
25 kwi 19:22
ICSP: ooo Godzio przyszedł

Witamy Godzia
25 kwi 19:23
Godzio:
Witam
25 kwi 19:24
roman: Godzio tak tak może być ...
25 kwi 19:24
roman: tylko kto by wpadł na takie coś ze trzeba rozbic ta 4 na 3+1
25 kwi 19:26
roman: no oprócz Ciebie ....
25 kwi 19:26
M4ciek:
Może ktoś to wyjaśnic bo nie łapię tego zadania

?
25 kwi 19:27
ICSP: za x wstawiasz 2x − 1
za y wstawiasz −6x + 4
później przyrównujesz do siebie
25 kwi 19:28
M4ciek:
Aaa...
25 kwi 19:30
roman: to tak jak masz normalna funkcje f(x)= cos tam to te całe f(x) = y czyli to sie rowna u nas
−6x+4
a samo x z tej funkcji to 2x−1 no a dalej to juz tylko obliczenia mam nadzieje ze jasno
wytłumaczyłem ...
25 kwi 19:30
roman: ICSP mnie wyprzedził
25 kwi 19:30