Wojtek: Prosz o pomoc bo to nie ma sensu:
Dana jest prosta l o rownianiu: y=(2sin
2α+1)x+1.
| | 1 | |
Wyznacz parametr α tak aby prosta byla prostopadla do prostej k o rownianiu: y=− |
| x+6. |
| | 2 | |
Aby to zrobić korzystam z warunku prostopadłości.
Obie funkcje przeksztalcilem do
(2sin
2α+1)x −y +1=0
I porównałem, ale to jest źle, bo w odpowiedziach oni przyrownuja
2sin
2α+1=2.
I nie wiem skad to sie im bierze. Nie rozumiem tego.
25 kwi 18:53
25 kwi 18:57
Wojtek: ale czemu =−1 skoro w twierdzeniu jest ze
A1A2+B1B2=0 to skąd tam to −1 ?
25 kwi 18:59
25 kwi 19:00
Wojtek: no to dlaczego w tablicach jest inaczej ?
25 kwi 19:06
M4ciek:
a
1 * a
2 = −1
Rozwiąż :
| | 1 | |
(2sin2α + 1)*(− |
| ) = −1 |
| | 2 | |
25 kwi 19:08
John: w jakich tablicach?
25 kwi 19:08
Wojtek: matematycznych. Tych na maturę. tam pisze tak jak ja podałem,
25 kwi 19:11
M4ciek:
Przecież to wyjdzie na to samo.....
25 kwi 19:12
M4ciek:
A
1 * A
2 + B
1 * B
2 = 0
| | 1 | |
(2sin2α + 1) * (− |
| ) + (−1)*(−1) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
(2sin2α + 1) * (− |
| ) + 1 = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
(2sin2α + 1) * (− |
| ) = − 1 |
| | 2 | |
A teraz zobacz co Ci napisałem wyżej?
25 kwi 19:14
Wojtek: a dobra.. znowu pokazałem że nie umiem liczyc. Brawo dla mnie

matura za tydzień. szlag.
25 kwi 19:19