prawdopodobienstwo
michal: w urnie jest 10 kul czrnych i 2 białe ile kul białych należy dorzucic aby prawdopodobienstwo
wylosowania kuli białej bylo równe 3/5

?
Prosze o pomoc i wtłumaczenie
25 kwi 18:43
sowa:
n −−− ilość dorzuconych kul białych
|Ω|= 12+n −−− tyle będzie wszystkick kul po dorzuceniu n kul białych
|A| = n+2 −−−− tyle będzie kul białych
to n= 13 kul białych należy dorzucić
25 kwi 19:01
peter: chyba będzie tak:
| | 1 | |
P(A)= |
| <−−− takie masz prawdopodobieństwo teraz przed dorzuceniem teraz kombinuj ile |
| | 6 | |
musisz dorzucić
sprowadź to do wspólnego mianownika wtedy będziesz mieć wizje ile trzeba dorzucić
musisz dorzucic13 kulek białych
25 kwi 19:04
michal: dzieki
25 kwi 19:43