Proszę Pomóżcie. !! ;(
Kiniaa: Napisz równanie symetralnej odcinka wyciętego z prostej 2x + 3y − 12 = 0 przez osie układu.
25 kwi 18:39
Kiniaa: Pomoże ktoś
25 kwi 18:54
Kiniaa:
25 kwi 19:30
ICSP: oblicz współrzędne punktów przecięcia z osiami i oznacz je jako AB.
oblicz środek odcinka ab
napisz równanie prostej prostopadłej do prostej Ab przechodzącej przez środek odcinka AB i
tyle.
25 kwi 19:33
Kiniaa: Ale jak mam obliczyć współrzędne punktów A i B
25 kwi 19:34
Kiniaa: A(0,y)
B(x,0)
25 kwi 19:36
ICSP: przecięcia z osiami:
przeciącie z osią OX : (x;0)
przecięcie z osią OY : (0;y)
25 kwi 19:36
Kiniaa: i dalej nie wiem..
25 kwi 19:37
ICSP: | | 2 | |
3y = −2x + 12 ⇔y = − |
| x + 4 |
| | 3 | |
Teraz wstawiasz odpowiednio za x lub za y 0 i obliczasz drugą współrzędną z równania.
25 kwi 19:39
Kiniaa: Ok, Dzięki.
25 kwi 19:47