Wykres sin(x) + |sin(x)|
tom: Cześć,
Pomoże ktoś ugryźć to zadanko?

Narysuj wykres poniższej funkcji:
f(x) = sin(x) + |(sin(x)|
25 kwi 17:55
Stachu: I(sin(x))I
dla sin(x)<0 mamy I(sin(x)I= −sin(x) wiec f(x)= sin(x) + (−sin(x))= sin(x) − sin(x) = 0
dla sin(x)>0 mamy Isin(x)I= sin(x) wiec f(x)=sin(x) + sin(x)= 2sin(x)
dla sin(x)=0 mamy Isin(x)I=sin(x) wiec f(x)= 2 sin(x)
i dalej rysujesz wykres funkcji i zaznaczasz odpowiednie punkty.
Co do tego ostatniego sin(x)=0 nie jestem pewien
26 kwi 09:55
Rivi: to drugie to kiedy sinx>0 to f(x)=2sinx a kiedy sinx<0 to f(x)=0
26 kwi 10:18