kombinatoryka
michal:
W rzedzie ustawiamy 5 osób Ile jest takich ustwień aby osoby A i B stały obok siebie

proszę o wytłumaczenie
25 kwi 17:46
tomq: łatwo policzyć..
1,2 1,3 1,4 1,5
2,1 2,3 2,4 2,5
3,1 3,2 3,4 3,5
4,1 4,2 4,3 4,5
5,1 5,2 5,3 5,4
4*5=20..
| | 5 | | 5! | | 3!*4*5 | |
( |
| )= |
| = |
| =20  Wariacje bez powtórzeń |
| | 2 | | 3! | | 3! | |
25 kwi 18:43
michal: stary wydaje mi sie ze jest to źle bo w odpowiedziach wynikiem jest 48

25 kwi 18:47
Grześ: dwie osoby AB mogą stać na sposobów: 2!*4, reszta osób(3 osoby) na 3! sposoby, więc w sumie
|C|=2*4*6=48
25 kwi 18:48
sowa:
A B X X X
X A B X X
X X A B X
X X X A B
osoby A i B można przestawiś względem siebie na 2 sposoby AB lub BA
na czterech pozycjach ( jak wyzej)
pozostałe 3 osoby X dowolnie na 3! = 6 sposobów
razem mamy: 2*4*6=.48 sposobów takich ustawień
25 kwi 18:52
michal: dzieki sowa
25 kwi 18:53
karol: Witam, takie zadanie też mnie interesuje, i chciałbym sie dowiedzieć dlaczego tam jest 2*4*6
25 kwi 20:20
25 kwi 20:25
michal: 2 bo mamy osobe A przed B i sposobów jest 4 i tak samo wychodzi gdzy bedziemy miec osoobe B
przed A czyli tez 4 z tego wzieło sie 2
25 kwi 20:37