
W urnie jest 5 kul białych 2 czerwone i 3 czarne Losujemy kolejno dwie kule Jakie jest
prawdopodobienstwo wylosowania dwóch kul tego samego koloru wiedzac ze wylosowana kula za
pierwszym razem nie wraca do urny przed wylosowaniem drugiej kuli.
Proszę o pomoc oraz wyjaśnienie danego problemu jak wogole podejśc do takiego typu zadań
Rozwiązuje się to tak zwanym "drzewkiem" stcośtam. W sumie mamy 10 kul. Jak widać na rysunku
suma prawdopodobieństw wynosi jednego losowania wynosi 1. Zasada jest taka: to co znajduje się
na jednej gałęzi − wymnażamy, a gałęzie ze sobą sumujemy.
Czyli nas interesuje: prawd. wylosowania kul tych samych kolorów czyli może być CC, CZCZ, BB i
tylko to czyli szukamy na rysunku tego wszystkiego i mamy: Czarne kule: 3/10*2/9, Czerwone:
2/10*1/9, Białe: 5/10*4/9 i wszystko sumujemy: 5/90+2/90+20/90=27/90 to się da skrócić i to
jest wynik!.
da sie jaśniej 
przez omege
przez A zdarzenie losowe
bo coś czuje ze jak by był wiekszy przykład to nie dało by rady takiego czegos obskoczyc
dzrewkiem
!
To co masz jednym kolorem np. Czerwonym to wymnażasz, wymnażasz te prawdopodobieństwa bo są na
jednej gałęzi. Ciebie interesują 3 rozwiązania bo chcesz wylosować dwie kule tego samego
koloru czyli albo 2 czarne albo 2 czerwone albo dwie białe(na rysunku zaznaczone).Więc
najpierw wymnażasz pojedyńcze gałęzie: losujesz najpierw czarną i potem znowu czarną:3/10*2/9,
lub najpierw czerwoną potem czerwoną: 2/10*1/9 lub białą a potem białą 5/10*4/9 i wszystko ze
sobą sumujesz.
| 5 | 4 | 2 | 1 | 3 | 2 | 28 | 14 | |||||||||
P(A)= | * | + | * | + | * | = | = | |||||||||
| 10 | 9 | 10 | 9 | 10 | 9 | 90 | 45 |
za każdym razem musze poprostu zmniejszyc mianownik bo zostaje
jedna kula odebrana no i wzalezności do którego koloru chce utworzyc pare to pomniejszamy
równiez licznik
! spoko dzieki ale jak bede miał jeszce jakis problem to napewno napisze
! Wesolego