okno ma kształt prostokata zakonczonego na gorze trojkatem rownobocnzym Obwod okna wynosi 2m.
Jaka powinna byc dlugosc podstawy prostokata, aby przy obwodzie równym 2m powierzchnia okna
była największa
jak to ugryzc?
| a2√3 | ||
P = ab + | i policz wierzchołek i dostaniesz wymiary | |
| 4 |
| (1−1,5a)2√3 | ||
P= a(1−1,5a) + | ||
| 4 |
| (1−3a+2.25) √3 | ||
P= a− 1,5a2 + | ||
| 4 |
| √3 − 3√3a + 2,25√3 | ||
P= −1,5a2+a + | /*4 | |
| 4 |





| 2 − 3a | ||
b = | ||
| 2 |
| 2a − 3a2 | a2√3 | 4a − 6a2 + a2√3 | ||||
P = | + | = | = | |||
| 2 | 4 | 4 |
| √3 − 6 | ||
a2 * | + a | |
| 4 |
| −1 | 2 | 2√3 + 12 | 2√3 + 12 | |||||||||||
aw = | = − | = − | = | |||||||||||
| √3 − 6 | 3 − 36 | 33 |