Proszę o rozwiązanie nierówności :
bella. : Rozwiąż nierówność :
a) − 3x2 ≤ 120
b) 7x2 + 2x > 0
c)−2(x−√2)(x+7) > 0
d)x2 +5x < −9(x+1)
e)x2 − 3x +2 ≥ 4x − 4x2
25 kwi 17:15
John:
a) −3x
2 <= 120
x
2 => −40
x ∊ R
b) 7x
2 + 2x > 0
x(7x + 2) > 0
x= 0 7x+2=0
7x=−2
| | 2 | |
x ∊ (−∞,− |
| ) U ( 0, ∞) |
| | 7 | |
reszte moze ktos inny
26 kwi 12:53
ICSP: to ja mogę zrobić d) Jak znajdą sie jeszcze trzy inne osoby co zrobią b c e to będą wszystkie
26 kwi 12:54
Kejt: ja mogę b)
26 kwi 12:55
Godzio:
e) jest moje
26 kwi 12:56
ICSP: x
2 + 5x < −9(x+1) ⇔ x
2 + 5x + 9(x+1) <0 ⇔ x
2 + 5x + 9x + 9 <0 ⇔ x
2 + 14x + 9 < 0
x
2 + 14x + 9 = 0
Δ = 196 − 36 = 160
√Δ = 4
√10
| | −14 − 4√10 | |
x1 = |
| = −7 − 2√10 |
| | 2 | |
| | −14 + 4√10 | |
x2 = |
| = −7 + 2√10 |
| | 2 | |
Odp. x ∊ (−7 − 2
√10;−7 + 2
√10)
26 kwi 12:58
Godzio:

e)
x
2 − 3x + 2 ≥ 4x − 4x
2 ⇒ 5x
2 − 7x + 2 ≥ 0
Δ = 49 − 40 = 9
√Δ = 3
| | 7 + 3 | | 7 − 3 | | 2 | |
x1 = |
| = 1 , x2 = |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 5 | |
26 kwi 12:59
Kejt:
b)
x(7x+2)>0
x=0 v 7x+2=0
7x=−2
26 kwi 12:59
duo: 2(x−1)≤4−7x
26 lis 20:22
duo: 2(x−1)≤4−7x
26 lis 20:22
duo: 2(x−1)≤4−7x
26 lis 20:22