:)
Szymek: przeksztalcenie wykresu f|x| czy mozecie mi wytlumaczyc jak to dziala? i |f(x)|
dla naprzyklad zwyklej paraboli
pozdrawiam dzieki
25 kwi 17:02
Qba101: f|x| − odbija ci wszystkie ujemne x na dodatnie, a dodatnie zostają bez zmian.
25 kwi 17:05
Godzio:

1.f(|x|) − wymazujesz lewą stronę i prawą odbijasz na lewą
2.|f(x)| − odbijasz symetrycznie część wykresu pod OX na górę
25 kwi 17:07
Jack:
f(|x|) to symetria względem OY części wykresu leżącej w x≥0 na część x<0 (Zapominasz o tym co
było dla x<0 i otrzymujesz lustrzane odbicie kawałka który był dla x≥0).
|f(x)| to zwykłe odbicie względem osi OX fragmentu wykresu funkcji leżącego pod osią OX.
25 kwi 17:08
Qba101: |f(x)| − odbija wszystkie ujemne wartości(y) na dodatnie, dodatnie pozostają bez zmian. Na
przykładzie najfajniej to widać na prostej y=x. jak masz f(x)=x to masz prostą dzielącą ten
układ "w poprzek" przechodzącą przez punkt 0,0 tymczasem |f(x)|=x to poprostu takie V, w
pierwszej ćwiartce układu nic się nie zmienia, a z trzeciej ćwiatki wszystko zostaje odbite do
drugiej.
https://matematykaszkolna.pl/strona/2334.html tu jest odbicie |f(x)|
25 kwi 17:08
Szymek: hmm dzieki

−f(x)
f(x)
|f(x)|
f(|x|)
czyli to sa wszystkie odbicia innych nie ma?
25 kwi 17:16
Godzio:
−f(−x) −− względem punktu (0,0)
25 kwi 17:18
Szymek: −x2+3x−2=0
dla przedzialu <−3,1>
najmniejsza wartosc to −2? czy −20?
25 kwi 17:23
Godzio:
−20
25 kwi 17:23
;): f(−x) względem OY jeszcze jest
25 kwi 17:24
Szymek: nie no, to mozecie mi wytlumaczyc takie cos
Narysuj wykres funkcji f(x)=−x
2+3x−2x x∊R a nastpenie wykres funkcji g(x)=f)(|x|)
wyznacz najmniejsza oraz najwieksza wartosci funkcji y=g(x) w przedziale <−3,1>
czyli trzeba odczytac do tego przesunietej paraboli, ale jak ja wytznaczyc? najwieksza sie nie
| | 1 | |
zmieni |
| a najmniejsza ? wiem tylko ze wykres przechodzi przez punkt −2 ale skad |
| | 4 | |
wiedziec jaka jest jego najmniejsza wartosc?
25 kwi 17:28
Hania: najmniejszą wartością będzie −∞. Wiemy to z tego, że ramiona są skierowane na dół.
25 kwi 17:32
Hania: oczywiście mówię o podstawowej funkcji f(x).
25 kwi 17:32
Szymek: wow, tyle to wiem

ale dla przeksztalconej ma byc −2?
25 kwi 17:33
Szymek: godziu pomożesz?
25 kwi 17:36
Szymek: ktokolwiek pomoże? prosze
25 kwi 17:46
Szymek: Odswiezam, prosze o pomoc
25 kwi 17:57
Godzio:
No to skoro masz f(|x|) to coś się zmieni:
g(x) = −x2 + 3|x| − 2
g(−3) = −9 + 9 − 2 = −2
25 kwi 18:00
Szymek: o to nie wiedzialem, czyli przeksztalca sie wyraz tylko przy x?
jezeli g(x)=f)(|x|)
dobrze mysle?
25 kwi 18:11
Godzio: tak
25 kwi 18:14