sinus2x-2sinx=0
Esseker: sin2x−2sinx=0
pomoże ktoś?
25 kwi 16:39
Godzio:
2sinxcosx − 2sinx = 0
2sinx(cosx − 1) = 0
sinx = 0 lub cosx = 1
x = kπ lub x = 2kπ k ∊ C
2kπ ⊂ kπ ⇒ Odp: x = kπ
25 kwi 16:41
ICSP: 2sinxcosx − 2sinx = 0 ⇔ 2sinx(cosx−1) = 0 ⇔ 2sinx = 0 v cosx − 1 = 0(dalej tak jak z równaniami
wielomianowymi.
25 kwi 16:41
M4ciek:
sin2x − 2sinx = 0
2sinxcosx − 2sinx = 0
2sinx(cosx − 1) = 0
2sinx = 0 v cosx = 1
x1 = kπ v x2 = 2kπ
x1 ∪ x2 = kπ
25 kwi 16:42
M4ciek:
Jak zapiszę sumę to jest źle ?
25 kwi 16:43
Godzio:
Na jedno wyjdzie
25 kwi 16:43
Esseker: hmm, a wytłumaczycie mi dlaczego x
1 ∪ x
2 = kπ?
bo nie bardzo rozumiem czemu tak się dzieje
25 kwi 16:51
M4ciek:
Lepiej będzie tak :
x
2 ⊂ x
1 = kπ
2kπ ⊂ kπ = kπ
Po prostu okres kπ jest częściej niż 2kπ, rozumiesz

?
25 kwi 16:54
Esseker: rozumiem ale nie wiedziałem że to że jest częsciej decyduje o tym że bierzemy go do
rozwiązania.
bo ⊂ znaczy to samo co ∪ czyli suma?
25 kwi 16:59
Godzio:
kπ ⇒ −nπ, ..., −3π, −2π, −π, 0, π, 2π, 3π, ..., nπ
2kπ ⇒ −2nπ, ..., −4π, −2π, 0, 2π, 4π, ..., 2nπ
Teraz widać że 2kπ zawiera się w kπ ?
25 kwi 17:00
Godzio: A ⊂ B = A zawiera się w B
25 kwi 17:00
M4ciek:
∪ − suma
⊂ − zawiera się w
25 kwi 17:01
Esseker: jaaaaaaaaaaaaa
juz rozumiem ^^ i aż mi głupio że nie rozumiałem....
25 kwi 17:04