Gaz w zbiorniku ma temp. 300 st.K. Jeżeli zwiększ...
Stempel: Witam! Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu następującego zadania:
Gaz w zbiorniku ma temp. 300 st.K.
Jeżeli zwiększymy dwa razy jego objętość, powodując jednocześnie
trzykrotne zmniejszenie ciśnienia, to jaką temperaturę będzie miał
wówczas ten gaz.
Z góry dziękuję.
25 kwi 16:32
Godzio:
T
o = 300
oK
V
o
p
o
T = ?
V = 2V
o
Korzystam z równania Clapeyrona:
p
oV
o = nRT
o ⇒ p
oV
o = nR * 300
| | pV | | 2 | | Vopo | | 2 | | nR * 300 | |
pV = nRT ⇒ T = |
| ⇒ T = |
| * |
| = |
| * |
| |
| | nR | | 3 | | nR | | 3 | | nR | |
T = 200
o K
25 kwi 16:37
M4ciek: Godziu widzę ,że wziąłeś się za fizykę
25 kwi 16:38
Godzio:
Ta

Dopiero planuje
25 kwi 16:39
Stempel: Tak, potrzebowałem tego rozwiązania na pracę. Wielkie dzięki
25 kwi 16:42
M4ciek:
A którego masz
25 kwi 16:44
Stempel: 29 kwietnia mam oddać a dopiero teraz się za to zabrałem
25 kwi 16:47
M4ciek: Którego
Godziu masz fizykę

?
25 kwi 16:49