Proszę Pomóżcie :(
Kiniaa: Dane są trzy wierzchołki trójkąta: A(1,2); B(3,0); C(−1,6); Napisz:
a) równania środkowych
b) równania dwusiecznej kąta wewnętrznego przy wierzchołku B
c) równania symetralnych jago boków
d) równania wysokości
25 kwi 16:19
Qba101: a) bierzesz dany wierzchołek(np.C) i prostą na przeciwko niego(czyli AB) i wyzznaczasz jej
środek (wzór:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1750.html) i potem robisz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty(czyli układ
równań y=ax+b, gdzie raz za x i y podstawiasz współrzędne C a drugi raz współrzędne środka
boku)
b)to juz nie jest takie śmieszne. musisz obliczyć ile stopni ma kąt liczony od osi ox do boku
BC(
https://matematykaszkolna.pl/strona/1212.html) i obliczyć jego tangens i to będzie twoje a(ze wzoru y=ax+b) a potem podstawiasz do
tego wierzchołek B
c)to jest proste.Wyznaczasz równania prostych wszystkich boków i ich współczynniki kierunkowe
cię interesują(czyli a) .wyznaczasz środki boków podstawiasz je do wzoru(y=ax+b) i do
konkretnej środkowej bierzesz przeciwne i odwrotne a(interesuje cie prosta prostopadła :
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html)
d)tutaj podobnie jak w punkcie c) z tym że bierzesz równanie prostej(np. AB) i jej współrzynnik
kierunkowy( a). Podstawiasz do wzoru to a ale przeciwne i odwrotne(żeby ta prosta była
prostopadła) i za x i y podstawiasz współrzene wierzchołka(w tym wypadku C).
25 kwi 16:54
Qba101: w punkcie b) ma być tangens połowy kąta liczonego od osi ox to boku BC.(myśle jak to zrobić :S)
25 kwi 16:55
Gustlik: ad c) i d) wystarczy obliczyć SAME współczynniki kierunkowe prostych zawierającich boki ze
| | yB−yA | |
wzoru a= |
| i ich środki, nie potrzeba całych prostych, bo tylko a i |
| | xB−xA | |
współrzędne środka są nam niezbedne do dalszych obliczeń. Naprawdę proponuję się nauczyć tego
wzoru na współczynnik kierunkowy, bo on upraszcza rozwiązywanie wielu zadań, a bez tego to
jest kombinowanie z Warszawy do Łodzi przez Moskwę.
25 kwi 17:54
okok: masz strone, albo zadanie jak wyglada zadanie przy zastosowaniu tego wspolczynnika
kierunkowego?
25 kwi 18:00