Stożek
shogo: Objętość stożka jest równa 1000π, a tworząca tworzy z jego podstawą kąt 30
o. Oblicz pole
powierzchni bocznej tego stożka.
Pomoże ktoś doszedłem do miejsca:
układ równań:
i dalej mam takie coś ale nie wiem co dalej zrobić
25 kwi 15:47
M4ciek:
3000 = r
2*H
| √3 | | H | | √3r | |
| = |
| ⇒ 3H = √3r ⇒ H = |
| |
| 3 | | r | | 3 | |
√3r
3 = 9000
r
3 = 3000
√3
r
3 = 1000 * 3 * 3
12 /
3√
r = 10 * 3
13 * 3
16
r = 10 * 3
36
r = 10
√3
| | 3000 | | 3000 | |
H = |
| ⇒ |
| = 10 |
| | r2 | | 300 | |
r
2 + H
2 = l
2
l
2 = 100 + 300 = 400
l = 20
P
b = π*r*l
Pb = 200√3π
25 kwi 16:08
M4ciek:
Odpowiedź pasuje

?
25 kwi 16:11
shogo: o ja to miało być z ułamkami w potędze wielki dzięki nie mogłem zrozumieć właśnie jak pozbyć
się pierwiastka sześciennego. WIELKIE DZIĘKI
25 kwi 16:22
M4ciek:
Z drugiej strony tak patrzę to łatwiej było policzyć H , a nie się męczyć z r

i potem nie z
pitagorasa tylko :
| | H | |
sin 30o = |
| i mamy l  |
| | l | |
25 kwi 16:27
shogo: Tak masz rację licząc H jest szybciej
25 kwi 16:38
M4ciek: Ale jak policzysz r to +10 do lansu
25 kwi 16:40