Prosze Pomóżcie;(
Kiniaa: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(1,3) i tworzącej z prostą 2x − y = kąt
45stopni.
25 kwi 15:39
Kiniaa: Pomoże Ktoś
25 kwi 16:19
ICSP: ale w czym ty tutaj masz problem
25 kwi 16:31
ICSP: Uwielbiam takie zadanka

y = −3x + 6
Chyba tak. W pamięci liczyłem to mogłem się pomylić.
25 kwi 16:41
Kiniaa: Ale on ma tworzyć kąt 45 stopni a nie 90 .
25 kwi 17:07
Kiniaa: mogę wiedzieć jak to policzyłeś?
25 kwi 17:10
ICSP: widzę że warunek prostopadłości znasz

Jednak są dwie proste które tworzą z prostą y = 2x kąt
45
o.
25 kwi 17:11
ICSP: Mów w którym momencie zadania utknęłaś.
25 kwi 17:11
ICSP:

Jak widzisz czerwone proste są do siebie prostopadłe gdyż tworzą z zieloną prostą dwa katy po
45
o
25 kwi 17:15
Kiniaa: Ja w ogóle nie wiem jak to zacząć.
Prosta k; y = 2x więc prosta prostopadła do niej to
i nie mam pojęcia jak to zrobić.
25 kwi 17:37
ICSP: a
1 = 2
a
2 = ?
| | a1 − a2 | |
1 = | |
| | |
| | 1 + a1 * a2 | |
Wylicz z tego a
2 i następnie wstaw współrzędne punktu .Dwie pionowe kreski to wartość
bezwzględna dlatego będą dwa rozwiązania.
25 kwi 17:39
Kiniaa: | | a1 − a2 | |
Ale z kąt się to wzięło: 1 = I |
| I  ? |
| | 1 + a1 * a2 | |
25 kwi 17:46
ICSP: Wzór na kąt między prostymi.
25 kwi 17:48
25 kwi 17:55
Kiniaa: A dało by się to obliczyć bez tego wzoru

Ja go jeszcze nie brałam.
25 kwi 17:56
ICSP: Wzorem jest najszybciej i najbezpieczniej. Jak chcesz bez niego możesz próbować kombinować z
przekątną kwadratu.
25 kwi 17:58
Kiniaa: ok, więc jak liczę ze wzoru to mam :
| | 2 − a2 | |
I |
| I = 1 |
| | 1 + 2 * a2 | |
| | 2 − a2 | | 2 − a2 | |
|
| = 1 lub |
| = −1 |
| | 1 + 2 * a2 | | 1 + 2 * a2 | |
tak
25 kwi 18:02
25 kwi 18:03
Qba101: ups. przez pomyłkę wkleiłem, sorry
25 kwi 18:04
ICSP: Zrobiłem to innym sposobem może wieczorkiem napisze.
25 kwi 18:05
ICSP: Już zabieram się zapisanie
25 kwi 18:49
ICSP: Czy może już nie potrzeba?
25 kwi 18:49
Kiniaa: No jak byś mógł to napisz
25 kwi 18:53
ICSP: Troszkę to zajmie
25 kwi 18:53
Kiniaa: ok
25 kwi 19:10
ICSP:

krótkie tłumaczenie:
Jednostki nie są zachowane stąd brak ich na rysunku.
Czerwony punkt ma współrzędne B(2;4) i należy on do zielonej prostej które dana jest w zadaniu
: y = 2x
niebieska prosta jest prostopadła do prostej zielonej oraz przechodzi przez punkt B. Mozemy
| | 1 | |
wyznaczyć jej równanie: y = − |
| x + 5. Sama sobie wyznaczysz. |
| | 2 | |
Długość odcinka AB = 2
√5
Jeżeli teraz założymy że odcinek AB jest bokiem kwadratu a różowe jego przekątnymi( każda
różowa prosta jest od innego kwadratu ponieważ są tutaj dwa kwadraty: kwadrat ABCX oraz
kwadrat ABDY gdzi X i Y są punktami które są dla nas kompletnie nieważne.)
|AB| = |BC| = |BD|.
Czerwone kąty są takie same i mają po 45
o co zresztą widać z własności kwadratu. Dlatego
jeżeli obliczymy współrzędne punktów C oraz D będziemy mogli obliczyć współczynniki kierunkowe
tych dwóch prostych.
Układamy układ równań:
(x−2)
2 + y(−4)
2 = 20
Napisanie rozwiązania ukłądu równań zajeło by mi około 15 min chyba że zrobię tak:
x = −2 to y = 6 − punkt D na rysunku
x = 6 to y = 2 − punkt C na rysunku
A(0;0)
C(6;2)
prosta AC jest nachylona do prostej AB pod kątem 45
o dlatego liczę tylko jej współczynnik
kierunkowy.
i w tym momencie zauważam że punkt A jest dany w zadaniu jako (1;3). Dlatego przerabiam ten
punkt A z zadania na punkt E żeby nie psuć wszystkie co do tej pory narysowałem.
E(1;3)
równanie prostej równoległej do prostej AC przechodzącej przez punkt E:
mamy już skończoną jedną prostą:
y = 13x + 223
Teraz prosta AD:
A(0;0)
D(−2;6)
punkt E należyo do tej prostej:
y = −3x + b
3 = −3 + b
b = 6
y = −3x + 6
25 kwi 19:12
Kiniaa: Ok, Dziękuje
25 kwi 19:29
ICSP: Jednak chyba lepiej wzorem to robić
25 kwi 22:16
Kiniaa: No chyba tak..
26 kwi 10:03