newton
roxana: Pomoże mi ktoś z symbolem Newtona?:
| | x! | |
(x−2)! * |
| = 10(x−1)! |
| | (x−2)! | |
bo po skróceniu zostaje x!− 10(x−1)!=0
co dalej
25 kwi 15:33
Kamil: x! − 10(x−1)! =0
x(x−1)! −10(x−1)!=0
(x−1)!*x−10)=0
25 kwi 15:41
M4ciek:
x! − 10(x − 1)! = 0
x*(x − 1)! − 10(x − 1)! = 0
(x − 10)(x − 1)! = 0
x = 10 v (x − 1)! = 0 ⇒ sprzeczne bo x > 0 więc nigdy nie da 0
Ja myślę ,że tak , ale pewny nie jestem
25 kwi 15:43
roxana: hym.. to rozumien, ale w odpowiedziach x=10....
25 kwi 15:45
M4ciek: Chociaż w sumie głupotę napisałem

Może ktoś mądrzejszy się wypowie co zrobić z drugim
nawiasem

?
25 kwi 15:45
roxana: o tak M4ciek

nie odświeżyłam strony przed wysłaniem...
dziękuję

25 kwi 15:46
Kamil: M4aciek, dobrze, tylko ten drugi nawias.
(x−1)! =0
To jest faktycznie sprzeczne. Bo silnia nie może być ujemne a i z definicji wiemy, że gdyby w
tym wypadku x=1 to (1−1)= 0! , a 0!= 1 . Dlatego jest to sprzeczne.
Tak sądzę.
25 kwi 15:59
M4ciek:
Właśnie
25 kwi 16:10