ahh to wykaż ....
Esseker: wysokość trójkąta prostokatnego poprowadzona z wierzcholka kata prostego dzieli
przeciwprostokatna na odcinki dlugosci p i q. Wykaż, że h=
√pq
jakaś podpowiedz jak to uzależnić?
25 kwi 14:36
Esseker: nikt nie ma ochoty sobie powykazywac?
25 kwi 14:44
;): Było było było
25 kwi 14:47
;):

ΔABD ∼ ΔACD
h
2 = xy
h =
√xy
25 kwi 14:53
Esseker: a mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić na czym polega podobieństwo tutaj? tzn jaka cecha i gdzie to
widac? bo jakoś sie nie moge połapać ...
25 kwi 14:55
;): Cecha (kąt − kąt − kąt)
ΔABD ma kąty 90o, α i 90o − α takie same kąty ma ΔACD 90o, α i 90o − α
25 kwi 15:00
czlowiek_pytanie: nie wiem jak trojkat moze miec katy 90, a i 90
25 kwi 15:02
Jack:
90o, α i 90o − α...
25 kwi 15:03
Esseker: ok, rozumiem dzięki
25 kwi 15:03
czlowiek_pytanie: aaaaaaa xD pomylilem to α z zwyklym a w zdaniu
25 kwi 15:04