równanie kwadratowe z parametrem - pomoc
Adam: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=x
2+(m+1)x+4 ma dwa miejsca zerowe x
1 i x
2
spełniające warunek
1x1+
1x2>3 ?
rozwiązałem to zadanie, lecz kompletnie nie zgadza się z odpowiedzią. w odpowiedzi jest
napisane, że m>5. chciałbym, aby ktoś sprawdził ten przykład. byłbym bardzo wdzięczny
25 kwi 14:34
Kejt: jak rozpisałeś ten warunek?
25 kwi 14:41
Adam: Δ>0
−bc>3
ten drugi wyszedł mi z przekształcenia 1x1+1x2>3
25 kwi 14:45
Kejt: czyli masz:
m∊(−∞;5)∪(3;+∞) z Δ>0
i
m<−13 z tego warunku, tak?
25 kwi 14:58
;): Δ ≥ 0 bo nie masz powiedziane różne
25 kwi 15:01
Adam: z Δ>0 wyszło mi tak samo, tyle, że z −5
drugi mam tak samo
25 kwi 15:02
Kejt: ja to rozumiem przez "dwa miejsca zerowe x1 i x2 "
ale to zmieni tylko tyle, że nawiasy będą domknięte..
25 kwi 15:04
Adam: no ale przecież gdy będzie ≥, to wtedy będą dwa pierwiastki lub jeden. wtedy założenie drugie
będzie bez sensu. wydaje mi się, że z góry można założyć, że Δ>0
25 kwi 15:04
Kejt: a.. tak. tam jest −5. zjadłam minusa
25 kwi 15:04
Adam: 
czyli dobrze jest ? jeśli weźmie się część wspólną z tych wyników, to otrzymamy (−
∞; −13),
prawda ?
25 kwi 15:06
Kejt: na to wygląda..chyba, że oboje gdzieś się pomyliliśmy..
25 kwi 15:08
;): Musi być powiedziane 2 różne miejsca zerowe bo dla Δ = 0 ma dwa pierwiastki tylko że te same
25 kwi 15:08
Adam: to byłoby dopiero

z drugiej strony, kobieta ostrzegała nas, że mogą być błędy, no ale żeby
aż takie ... ? zakładamy, że jest w porządku
25 kwi 15:09
Kejt: jeden pierwiastek dwukrotny..
25 kwi 15:09
Kejt: możesz podstawić za 'm' z tego przedziału w odpowiedziach i sprawdzić..zobaczymy..
25 kwi 15:10
czlowiek_pytanie: idziecie na ring?
25 kwi 15:11
;): Δ = m
2 + 2m + 1 − 16 = m
2 + 2m − 15
m
2 + 2m − 15 ≥ 0
Δ = 1 + 15
√Δ = 4
m
1 = −1 − 4 = −5 m
2 = −1 + 4 = 3
m∊(−
∞,−5>∪<3,
∞)
−m − 1 > 12
m < −13
Biorąc cześć wspólną wyszło mi m∊(
∞,−13) więc również gdzieś może się machnąłem
25 kwi 15:11
Adam: wspomniałem przed chwilą, że kobieta ostrzegała, że mogą być błędne odpowiedzi (wzięła je od
innej nauczycielki). chciałem się upewnić w swoich przeliczeniach. skoro trzem osobom wyszło
tak samo, to chyba musi być dobrze
25 kwi 15:14
;): Dobrze niech będzie na Twoim ale ja dla mnie Δ ≥ 0
25 kwi 15:15
Adam: zapamiętam !
25 kwi 15:15
Kejt: ale odpowiedź i tak ta sama
25 kwi 15:16
;): Dokładnie taka sama odpowiedź

Ale uwierz
Kejt dopóki nie jest powiedziane dwa
różne to zakładamy
Δ ≥ 0
25 kwi 15:18
Godzio:
A gdy w poleceniu mamy: Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = ... ma 2 miejsca zerowe
które spełniają warunek x
1 < m < x
2
Nie ma powiedziane, że są różne, ale czy tu Δ ≥ 0
25 kwi 16:12
;): Ale tu
Godziu widzimy że są dwa różne pierwiastki w Twoim zadaniu
25 kwi 20:31