easy
tum tum: moze ktos to mi rozpisac posze
| 2 | |
| =  |
| 2√10 | |
25 kwi 14:20
;): | 2 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| rozpisałem napisz poprawnie polecenie  |
| √10 | | 2 | | √10 | |
25 kwi 14:21
tum tum: wiem ze trzeba to rozszerzyc ale przez sam
√10 czy przez 2
√10
25 kwi 14:21
xox: 22√10 * 2{√102p{10) = ...
spróbuj teraz sam, napisz, a sprawdzę
25 kwi 14:22
tum tum: ok juz licze
25 kwi 14:22
Esseker: √1010
25 kwi 14:22
martuniaaa xD: a jak sie robi kreske ulamkowa

xD
25 kwi 14:22
tum tum: | | 4√10 | | 2√10 | |
= |
| = |
| jeszcze skracac  |
| | 20 | | 10 | |
25 kwi 14:25
tum tum: zaraz zaraz mam ten ułamek roszerzyc przez sam
√10 czy przez 2
√10
25 kwi 14:26
xox: Nie, skarbie.
Jeżeli chcemy usunąć niewymierność z ułamka − mnożymy ułamek przez 1 (czyli w tym przypadku,
jak zauważyłeś − "mianownik przez mianownik") − potem na spokojnie mnożymy i mamy:
| 2 | | 2 √10 | | 4 √10 | | √10 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 2 √10 | | 2 √10 | | 40 | | 10 | |
25 kwi 14:26
tum tum: a w ten sposób .... bardzo Ci dziękuję
25 kwi 14:28
Test: | | 2 | | 1 | |
albo od razu mozna zrobic z |
| = |
| |
| | 2√10 | | √10 | |
25 kwi 14:28
tum tum: w odpowiedzieach nei ma takiego rozwiazania
25 kwi 14:42
tum tum:
25 kwi 14:42
25 kwi 14:42
ania: bo drugi mianownik mnoży się przez odwrotnośc, czyli z minusem.
25 kwi 14:45
Test: nie w takim przypadku
| | 1 | |
a co do mojego |
| to ja tylko pokazalem ze mozna skrocic na poczatku a pozniej dalej |
| | √10 | |
robisz tak jak bylo pokazane
25 kwi 14:48
xox: mnożymy przez odwrotność wtedy, kiedy mamy działanie.
np.: (wymyślam przykład, abstrakcja)
| 2√3 + 8 | | 2√3 + 8 | |
| → wtedy mnożę przez odwrotność, czyli |
| * |
| 8√6−2 | | 8√6−2 | |
25 kwi 14:52