...
scholastyka: Punkty A=(−9,−3) i B=(5,5) sa wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym Ab jest
przeciwprostokątną . Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży na osi Ox.
25 kwi 13:43
;): Jeżeli leży na Ox to ma współrzędne (x,0)
|AC| = √x2 + 18x + 90
|BC| = √x2 − 10x + 50
|AB| = √260
|AC|2 + |BC|2 = |AB|2
x2 + 18x + 90 + x2 − 10x + 50 = 260
2x2 + 8x − 120 = 0
x2 + 4x − 60 = 0
Δ = 4 + 60
√Δ = 8
x1 = −2 − 8 = −10 x2 = −2 + 8 = 6
C=(−10,0) ⋁ C=(6,0)
Oczywiście sprawdź czy wszystko jest poprawnie
25 kwi 14:13