!
Magda : w ciągu geometrycznym wyraz pierwszy a1 jest równy 25, a iloraz q określony jest zależnością
| | 3 | |
q=sin2α, gdy sinα= |
| podaj drugi wyraz tego ciągu. |
| | 5 | |
wiem tylko że sin2α=2sinαcosα ale co z tym dalej zrobić

pomocy !
25 kwi 13:23
Ajtek: Oblicz cosα z jedynki tryg.
25 kwi 13:27
Magda : jak ? w tym przypadku chyba się nie da
25 kwi 13:28
;): | | 4 | |
3,4,5 trójka pitagorejska stąd wiemy że cosα = |
| |
| | 5 | |
25 kwi 13:37
Ajtek: sin
2α+cos
2α=1
sinusa masz podanego, do wzoru i ogień

.
25 kwi 13:37
;):
25 kwi 13:38
Ajtek:
25 kwi 13:39