równanie
luk18: | | π | | π | | 1 | |
Rozwiąż równianie sin(x + |
| )sin(x − |
| ) = |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
Próbowałem na 2 sposoby ale nie wychodzi mi i nie wiem jak to zrobić
25 kwi 13:06
Tomek.Noah: | | √3 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
( |
| sinx+ |
| cosx)(U{√3{2}sinx− |
| cosx)= |
| sin2x− |
| cos2x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
3sin
2x−cos
2x=2
3sin
2x−+sin
2x=3
sinx=... v sinx=...
25 kwi 13:14
luk18: skąd ci się to wzięło?
25 kwi 13:19
luk18: Dobra już wiem, dzięki
25 kwi 13:22
Kuba: Tomek mógłbyś to rozpisać
25 kwi 14:10
;): Wzór sin(α + β) i odwrotnie
25 kwi 14:15
Kuba: A możesz to rozpisać?
25 kwi 14:43
Kuba: Albo ktoś?
25 kwi 15:23
;): sinαcosβ + cosαsinβ
25 kwi 15:26
Kuba: | | √3 | |
To to wiem , ale skąd ten |
| przy sinusie? |
| | 2 | |
25 kwi 15:27
Kuba:
25 kwi 15:39
luk18: | | π | | √3 | |
Bo |
| to 30 stopni, a cosinus 30 stopni wynosi |
| |
| | 6 | | 2 | |
I tak samo na odwrót z sinusem
25 kwi 15:42
M4ciek: Wszystko jasne
25 kwi 15:47
M4ciek: Rozpisać Ci to Kuba
25 kwi 16:10