nie równosc
roman: Zbiorem rozwiązań nierówności x2 + 16 >0 jest zbiór może mi ktoś wytłumaczyć bo ja to bym
zrobił tak
x (x+16) >0
x1 =0 x2 = −16
x∊R \ { −16 ; 0 }
albo tak
( x − 4 ) ( x + 4 ) > 16
x1 = 4 a x2 = −4
x∊ ( −∞ ; −4 ) u ( 4 ; ∞ + )
nie wiem co w końcu ...
25 kwi 11:27
Artur: ani tak ani tak. Jak możesz w pierwszym sposobie wyciągać x przed nawias jak przy 16 nie masz
x−sa?
a w drugim masz (a−b)(a+b)= x2 − b , a ty w przykładzie masz tam plus, nie możesz tego
zastosować.
x2> −16 Dla x∊R bo każda liczbo podniesiona do kwadratu jest większa od −16
25 kwi 11:36
jak to zrobić: aha ok dzięki ...
25 kwi 11:38