matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
blagam o pomoc
agnieszka:
Oblicz pozostałe wartosci funkcji trygonometrycznych kata ostrego α , jesli a) ctg α =√5/2
3
b) tg α =
5
25 kwi 11:06
dero2005:
a
√
5
= ctgα =
b
2
a =
√
5
b = 2 c =
√
a
2
+b
2
=
√
5+4
=
√
9
= 3
1
2
√
5
tgα =
=
ctgα
5
b
2
sinα =
=
c
3
a
√
5
cosα =
=
c
3
25 kwi 11:56