zadanie
agnieszka: zadanko
agnieszka: dana jest funkcja
f(x)=−3x +6
*wyznacz miejsce zerowe tej funkcji
*narysuj wykres funkcji
*podaj wzór argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne
*sprawdż czy punkty A= (−2,0), B = (1,3) należą do wykresu tej funkcji
*napisz wzór funkcji, której wykres jest prostopadły do wykresu tej funkcji i przechodzi przez
punkt C = (−3,3)
25 kwi 10:12
Pablo: 1.Za f(x) podstawiasz zero i rozwiązujesz równanie.
2.Podstawiasz liczby i rysujesz na wykresie.
3.Wzór argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości nie ujemne, czyli na pewno trzeba
odczytać z wykresu, jeżeli narysujesz to podajesz przedział ( na osi OX ), w którym funkcja
jest większa lub równa 0.
4.Podstawiasz pierwszy punkt, a potem drugi za x oraz y we funkcje. Jeżeli wyjdzie Ci, że L=P
strona to punkt należy, jeżeli inaczej to znaczy, że nie

.
5.Skorzystaj z warunku prostopadłości x
1 x x
2 = −1. Podstaw a
1 z równania ( −3 ), a potem
podstaw pod wzór otrzymany punkt C, aby obliczyć współczynnik b.
Miłego liczenia

.
25 kwi 11:02
daro:

1)miejsce zerowy funkcji (2,0) ponieważ aby wyznaczyc mz funkcji przyrównujesz funkcje do
zera 0=−3x+6 (y=0) szukasz x, x=2
| | x|−1|0|1 | |
2)rusujesz wykres funkcji robisz tabelkę:36 |
|
|
| | y|9|6|3 | |
3) A(−2,0) B (1 ,3) A nie należy B należy poniewaz dla A y=−3x+6 0=−3(−2)+6 0≠12 dla B 3=−3+6
25 kwi 11:09