Wzory skróconego mnożenia
acb: Witam. Mam wzór skróconego mnożenia (chyba)
(−3y − 2)2 i mam problem z drugim wyrazem
a2 − 2ab + b^
czyli 9y2 − 2ab + 4
2ab powinno wyjść 2 * 3y * 2 = 12y czyli a2 − 12y + 4
a w odpowiedziach jest a2 + 12y + 4
więc gdzie tu błąd? Proszę o pomoc, pozdrawiam.
25 kwi 09:33
myfek: popatrz na znaki przy a i b.
25 kwi 09:42
acb: to znaki się też bierze do wzorów?
25 kwi 09:47
kachamacha: (−3y−2)2 to to samo co (3y+2)2
25 kwi 10:07
a: A mógłby ktoś tytlumaczyć z jakiej zasady?
25 kwi 11:37
ICSP: (−3y − 2)2 = (−(3y+2)2 = (−1)2(3y+2)2 = (3y+2)2
25 kwi 11:42