pierwiastki pomocy
malutka: pierwiastki

moze mi ktos wytłumaczyc na jakims prostym przykładzie jak to sie liczy

bedę wdzieczna
25 kwi 01:22
Ajtek: A o co dokładnie chodzi
25 kwi 01:25
malutka: Przekątna przeroju osiowego ma długosc 12 cm i tworzy podstawe walca o kącie 60 stopni oblicz
pc iv tego walca ..
i wszystko było by dobrze gdyby do usyskania wyniku nie musiala liczyc pierwiastka .. zupełnie
nie wiem jak obliczyc ten czy jaki kolwiek pierwiastek
doszłam do tego ze pc= 2π3
2 + 2π3*6
√3
i pojawił się pierwiastek i zupełnie nie wiem co robic
25 kwi 01:33
Ajtek: Chwila

.
25 kwi 01:38
malutka: okey

bozupełnie zapomniałam jak sie oblicz pierwiastki

jast na to jakas metoda?
25 kwi 01:40
Ajtek: To jest ostateczna odpowiedź

.
25 kwi 01:40
Ajtek: √3≈1,732050808...... dlatego to zostawiamy w zapisie jako
√3 
.
25 kwi 01:42
Ajtek: Chociaż możemy, czy wręcz powinniśmy wymnozyć:
pc= 2π32+2π3*6√3=2*π*9+2*π*3*6√3=18π+36√3π
25 kwi 01:45
malutka: dziękuje za pomoc
25 kwi 01:54
Ajtek: Nie ma za co, rozumiesz już?
25 kwi 01:55
malutka: tak
25 kwi 01:56
Ajtek: Ach

, jeszcze jedno. Możemy wyciągnąć 18π przed nawias....
Lecz to już nie jest konieczne, jeżeli nie było tego w poleceniu

.
25 kwi 01:57
malutka: okey

dziękuje bardzo
25 kwi 01:59