wyznacz wzór paraboli
glina: Wyznacz wzór paraboli wiedząc że jej wierzchołek ma współrzędne (2,4) a jedno x0=4.
25 kwi 00:36
glina: x0− miejsce zerowe
25 kwi 00:41
;): f(x) = a(x − 2)2 + 4
4a + 4 = 0
a = −1
f(x) = −(x − 2)2 + 4
25 kwi 00:43
longcatt: podpowiedz: postać kanoniczna − wystarczy postawić miejsce zerowe pod x a 2 i 4 pod p i q
25 kwi 00:43
glina: Owszem podstawiłem pod postać kanoniczną, kłopot polegał na tym, że najpierw wymnażałem
nawias wzorem skróconego mnożenia i dopiero mając postać ogólną podstawiałem x dla miejsca
zerowego. Nie pomyślałem o tym żeby podstawić od razu do postaci kanonicznej. Dziękuje! Ta
strona jest naprawde niesamowita
25 kwi 11:06