prędkość
igor: poslaniec codziennie przebywa trase w ksztalcie trojkata rownobocznego, ktorego wierzcholki
stanowia miejscowosc A, B, C . Z miejscowosci A do miesjcowosci B poslaniec jedzie z
predkoscia 40 km/h . Z miejscowosci B do C z predkoscia dwukrotnie wieksza . Srednia predkosc
na calej trasie jest rowna 55 i 5/13 km/h . Oblicz predkosc z C do A.
23 kwi 22:34
Rivi: czyli 40+80+x3=55+513 i wyliczasz x
23 kwi 22:39
igor: hm nie do końca , bo srednia prędkość to nie średnia arytmetyczna , tylko harmoniczna
23 kwi 23:09
Eta:
Cała droga = 3s
czas potrzebny na przebycie drogi
| | s | |
z C do A : |
| , dla x >0
|
| | x | |
| 13s | | s | | s | | s | | 240x | |
| = |
| + |
| + |
| ......../ * |
|
|
| 240 | | 40 | | 80 | | x | | s | |
13x = 6x +3x+240
4x= 240
x=v
3= 60 km/h
24 kwi 01:18
Eryk:
13s240=s(380+1v) .../ *240
13s=s(380+1v)240
13ss=9+240v....../: s
13−9=240v
4=240v..../*v
4v=240..../ :4
v=60
17 cze 10:44