....
tomek: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = ax2 +bx + c. Do wykresu tej funkcji należy punkt
A( −1,−13) a jej wartość największa jest równa 2 dla x=4. Wyznacz a,b,c
23 kwi 22:15
Gustlik: Współrzędne wierzchołka paraboli:
W=(4, 2) → p=4, q=2
A=(−1, −13)
Korzystam z postaci kanonicznej
y=a(x−4)
2+2
Podstawiam wspólrzędne punktu A:
−13=a(−1−4)
2+2
−13=a*(−5)
2+2
−13=25a+2
−13−2=25a
−15=25a /:25
| | 3 | | 24 | | 48 | | 10 | |
y=− |
| x2+ |
| x− |
| + |
|
|
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 3 | | 24 | | 38 | |
a=− |
| , b= |
| , c=− |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
23 kwi 22:53
karol: a wsółżędna p to jest x z a q jest y prawda
24 kwi 08:30
24 kwi 14:45
Ajtek: Tak, tylko pamiętaj, iż są to współrzędne wierzchołka paraboli.
24 kwi 14:50
karol: wiem, tylko zapomniałem która jest która

Dzięki
24 kwi 14:52