prawdopodobieństwo
luk18: Prawdopodobieństwo
Z urny, w której znajdują się kule o numarach: 1,2, ..., n (n>2), losujemy kolejno bez
zwracania dwie kule. Numery wylosowanych kul tworzą parę (x,y). Dla jakich wartości n
prawdopodobieństwo tego, że para (x,y) spełnia warunek Ix−yI=2, jest mniejsze od 0,25?
Wiem tylko że IΩI=n(n−1) i tyle...
23 kwi 21:01
23 kwi 21:03
luk18: Nie może być n−2 jak tam podałaś tej KASI bo n>2 musi być
23 kwi 21:05
luk18: I jeszcze jedno pytanko co do IAI= (n−2)*2 <− jest tu to n co tam napisałaś/łeś...?
23 kwi 21:08
Eta:
1,2,3 , to n= 3
i mamy: (1,3) −−− 1 para , zatem n−2 = 3−2= 1 para
i odwrotnie |A|= (n−2)*2
1,2,3,4,5, , n= 5
A= {(1,3), (2,4), (3,5) −−−− 3 pary : n−2 = 5−2= 3 pary
więc nie bardzo wiem, o co Ci chodzi?
pozdrawiam
23 kwi 21:12