Dowod indukcyjny ogólnego wyrazu an ciągu
Synta: Ciąg a
n jest zdefiniowany rekurencyjnie. Udowodnij indukcyjnie, że podany obok wzór określa
ogólny wyraz a
n tego ciągu:

Zrobiłam jak narazie tyle:
I:
| | ⎧ | a2 =5*4+1=21 | |
| L → | ⎨ | a3=5*21+1=106 |
|
| | ⎩ | a4=5*106+1=531 | |
| | ⎧ | a2 =21 | |
| P → (po podstawieniu w ułamek odpowiednio 1, 2, 3... ) | ⎨ | a3=106 |
|
| | ⎩ | a4=531 | |
L=P
II:
| | 17*5n−1 − 1 | | 17*5n − 1 | | 4 | | 17*5n +3 | |
5* |
| +1 = |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
L≠P
Nie rozumiem − w jednym wyszło, w drugim nie? Pewnie zrobiłam coś źle.
Bardzo proszę o pomoc!
23 kwi 20:25
Synta: Prooooooooosze o pooooooooooomoooooooooooooooooooooc!
23 kwi 20:48
Synta: 
?
23 kwi 21:34
Karla: Co do częśći II
Zamiast − 1 w liczniku wychodzi Ci + 3, bo mnożąc przez 5 w drugim równaniu zapomniałaś
pomnożyć także tą 1 w liczniku.
24 kwi 12:20
Synta: ah. racja. Dzięki! To sie nazywa zaćmienie.
25 kwi 13:51
Monika: ⎧ a2 =21
P → (po podstawieniu w ułamek odpowiednio 1, 2, 3... ) ⎨ a3=106
⎩ a4=531
L=P
skąd się to wzięło
9 sty 19:47