WTF?!! x/
chomik: Dlaczego to jest właśnie tak:
Mam sobie dwa zadanka. Właściwie rzecz biorąc takie same, tylko że z innymi danymi. A jednak
ich rozwiązania się różnią i to bardzo, dlaczego?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. Opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320 zł za dobę. Hotel udziela specjalnej zniżki firmom
rezerwującym więcej niż 30 pokoi (maksymalna liczba pokoi wynosi 60). Jeśli więcej niż 30
pokoi jest rezerwowanych to opłata za pokój jest niższa o 4 złote pomnożone przez liczbę
zarezerwowanych pokoi powyżej 30.
a) Ile pokoi musi wynająć hotel, aby osiągnąć maksymalny przychód za dobę, zakładając powyższe
warunki?
4.Hurtownik sprzedaje obuwie po 80 zł za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par
butów.Jeśli zamówienie jest nie mniejsze niż 50 par, ale nie większe niż 600 par obuwia, to
wówczas cena jednej pary spada o 10gr pomnożone przez liczbę zamówionych par.Jaką wielkość
zamówienia maksymalizuje dochód hurtownika?Ile wyniesie ten maksymalny dochód?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pierwsze rozwiązujemy w ten sposób.
Jako x oznaczamy ilość pokoi powyżej 30
No to powstaje nam taka funkcja P(x) = (30 + x)(320 − 4x) − dodajemy to 30, bo dopiero gdy
jest więcej niż 30 pokoi to opłata jest naliczana właśnie w ten sposób. I to jest logiczne. To
ja się pytam, dlaczego w tym zadaniu z hurtownikiem nie mogę zrobić podobnie? Czyli jako x
oznaczyć ilość par butów powyżej 49 (bo już dla 50 jest spełnione) i wtedy znowu powinno być
(49 + x)(80 − 0,1*(49+x))
WTF? x/
23 kwi 19:59
Sabin:
Ale troche nie rozumiem. Napisales rozwiazanie ktore jest OK i pytasz sie czemu jest zle i
czemu tak nie mozna?
23 kwi 23:42