predkosc
fds: uczestnicy wycieczki zaplanowali przejazd lodzia motorowa po rzece w czasie nie wiekszym niz 36
minut.
wyplyneli z przystani w kierunku przeciwnym do kieunku pradu rzeki do pewnego miejsca na rzece
i wrocili do przystani w zaplanowanym czasie.
oblicz, w jakiej co najwyzej odleglosci od przystani lodz zawrocila, jezeli srednia szybkosc
lodzi byla rowna 10m/s a nurt rzeki plynal 6 km/h
23 kwi 19:32
fds: ktos moze jednak zdecyduje ise pomoc
23 kwi 20:20
Karla: t≤36
zmieniasz km/h na m/s nastepnie odejmujesz od predkosci motorowki predkosc rzeki, pozniej
t=36 min ⇔ t= 36 *60 ⇔t=2160 s
s=v*t czyli mnozysz predkosc jaka Ci wyszła z roznicy dwoch predkosci i mnozysz przez czas w
sekundach, otrzymujesz wynik w metrach. zamieniasz na km to bedzie bodajze 18 km. Nastepnie
dzielisz wynik na dwa (bo wynik to droga do i spowrotem, a nas interesuje jedna) wiec 18/2=9
km
oczywiscie odnoszac to do nierownosci przy czasie to s≤9 km
24 kwi 12:30