trygonometria
DASTII1665: Wartość wyrażenia 3 sin2 10◦ + 3sin2 80◦
jest równa:
A. 0 B. 1 C. 3 D. 6
Mozna prosic rozwiazanie ?
23 kwi 19:01
Rivi: jak masz takie zadanie, gdzie nie musisz dokładnego wyniku mieć to bierzesz po prostu z tablic
sin10'=0,1736
sin80'=0,9848
kalkulator w dłoń i masz wynik=3
23 kwi 19:05
M4ciek:
3sin210o + 3sin280o = 3sin2(10o + 80o) = 3sin290o = 3*1 = 3
23 kwi 19:06
DASTII1665: a jak profesjonalnie to zrobic?
23 kwi 19:07
DASTII1665: co za cwaniak sie za mnie podszywa

!
23 kwi 19:09
Rivi: M4ciek, ale generalnie tak nie można robić, w końcu np sin210'+sin220'≠sin230'
akurat w Twoim przypadku się zgadza − bo mamy tam sumę kątów 90', czyli de facto jest to jak
sinα cosβ i jedynka tryg. W przypadku gdy dwa kąty≠90' Twoje równanie nie ma miejsca...
Chyba, że się mylę?
23 kwi 19:12
M4ciek: No wlasnie Rivi nie wiem jak to sie ma

Tak mi podpasowalo to zrobilem...
23 kwi 19:29
Ajtek: Jedna rzecz, tak jak zrobił
M4ciek robić nie można.
Nie wolno wyciągać samego sinusa przed nawias

Cosinusa, tangensa i cotangensa tez nie

Widziałeś taki zapis kiedyś: sin=

Zawsze mamy sinx, sinα, itp.
23 kwi 20:04
M4ciek:
A zapis Ajtku :
sin(α + β) to tez nie poprawny
23 kwi 20:21
M4ciek: Tez masz sinusa przed nawiasem...
23 kwi 20:22
Ajtek: Nie o to mi chodziło.
Zauważ, że:
sin(α+β)≠sinα+sinβ, to maiałem na myśli

.
23 kwi 20:25
M4ciek: Ja domyslam sie ,ze mam to zle

, ale moje pytanie brzmi jak to zrobic rozpisujac to
23 kwi 20:28
Ajtek: sin10
o=cos80
o, prawda

.
A więc jedziemy:
3cos
280+3sin
280=3(cos
280+sin
280)=3*1=3
23 kwi 20:31
M4ciek: ehh
23 kwi 20:32
Ajtek: Coż tak westchnąłeś?
23 kwi 20:33
ola: 5 − 3 sin2 20° − 3 cos2 20 ° =
20 lis 09:49
janek191:
5 − 3 sin2 20o − 3 cos2 20o = 5 − 3*( sin2 20o + cos2 20o) = 5 − 3 = 2
20 lis 17:30