uzupełnianie
enaaa: W pewnym wielokącie ilość boków wynosi n , a każdy z nich ma tą samą długość, która jest o 5
większa niż dwukrotność ilości boków.
W drugim wielokącie ilość boków jest 3 razy większa niż w pierwszym, a każdy z nich ma również
tą samą długość, która jest o 4 mniejsza niż połowa ilości boków (drugiego wielokąta).
Uzupełnij zdanie:
Obwód _____ wielokata wynosi: __ * (3/2 n − __

jakies pomysły jak to rozwiązac

help
Tomek.Noah: n−ilosc bokow
l−dlugosc jednego boku
1 wielokat:
obwod to jest O=n*l
wiem ze l−5=2n =>l=2n+5
O=n*(2n+5)
2 wielokat
3n ilosc bokow
l−dlugosc boku
OBwod O=3n*l
chyba wszystko jasne jak dokonczyc zdanie