kombinatoryka
KASIA: z urny, w której znajdują się kule o numerach: 1,2,...,n (n>2), losujemy kolejno bez zwracania
dwie kule. Numery wylosowanych kul tworzą parę (x,y). Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo
tego, że para (x,y) spełnia warunek |x−y| = 2 , jest mniejsze od 0,25?
23 kwi 18:40
KASIA: pomoze ktoś?
23 kwi 19:07
Eta:
|Ω|= n*(n−1)
A= {(1,3), (2,4), (3,5), ............. , (n−2, n)
i odwrotnie
|A|=(n−2)*2
rozwiąż nierówność
| 2n−4 | | 1 | |
| < |
| , dla n naturalnych i n >2 |
| n(n−1) | | 4 | |
23 kwi 20:22
klocek: mógłby mi ktoś dokładniej omówić wydarzenie A?
16 gru 16:23
ola: Skąd bierze się taka Ω? Czemu to nie jest podzielone przez 2 jeszcze? Wychodzi mi że powinno
być n po 2, czyli jeszcze podzielone przez 2. Robię błąd?
12 mar 19:30
wiesiek: Jest taka Ω, bo losujesz 2 kule: pierwsza mozesz wylosowac na n sposobow, a druga na jeden
sposob mniej (bo jest bez zwracania) czyli (n−1).
12 mar 23:14
Mateusz: ok, ja jeszcze nie rozumiem dlaczego, |A| =(n−2)*2 pls. o wytłumaczenie
28 kwi 20:44
Mila:
Masz wypisane pary.
Jeśli nie rozumiesz dla liczby kul równej n, to rozważ np. dla n=6
|x−y|=2
Zdarzenia sprzyjające:
(1,3)(2,4)(3,5),(4,6) 4 pary (6−2)
(3,1)(4,2)(5,3)(6,4) 4 pary
łącznie 2*(6−2)=8
28 kwi 20:50
PW: @
ola, nie robisz błędu. Zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory zbioru
n−elementowego.
A= {{1,3},{2,4}, ... {n−2,n}}
|A|=n−2.
| | n−2 | | 2(n−2) | |
P(A)= |
| = |
| . |
| | | | n(n−1) | |
Jak widać, wynik mam ten sam co
Eta. Oczywiście model matematyczny jest inny − Eta
uwzględniała kolejność losowania kul, czyli zdarzeniami elementarnymi były ciągi
dwuelementowe.
U mnie zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe podzbiory (w A kolejność zapisu elementów w
zbiorach nie ma znaczenia, równie dobrze mogłoby być napisane A= {{3,1},{4,2}, ... {n,n−2}} −
to ten sam zbiór).
Jest to przykład
czasami występującej możliwości w rachunku prawdopodobieństwa −
zbudowania dwóch różnych poprawnych modeli tego samego doświadczenia. W tym zadaniu było to
możliwe, bo kolejność losowania nie odgrywała roli − ważny był moduł różnicy, niezależny od
kolejności: |x−y|=|y−x|. I powiem na koniec, że cieszą Twoje wątpliwości, tak trzymaj, myśl
samodzielnie.
29 kwi 00:45