rozwiazywanie równań wielomiany
Kamilos17: Jak sie za to zabrac
a) 7x3+2x2−14x−4=0
b) 2x7−12x6+18x5=0
c) 5(x3+1)(x2+1)=0
23 kwi 18:22
Kejt:
a) x2(7x+2)−2(7x+2)
wyłącz teraz 7x+2 przed nawias..
b) wyłącz x5 przed nawias
c) rozłóż x3+1 ze wzoru skróconego mnożenia..
23 kwi 18:24
Rivi: w pierwszym wyciągasz przed nawias x
2 oraz 2 i masz
x
2(7x+2)−2(7x+2)=0
(x
2−2)(7x+2)=0
i każdy nawias przyrównujesz

w trzecim przyrównujesz
x
3+1=0 i x
2+1=0
w drugim zapewne metodą jak w 1, z tym, że x
6 trzeba rozbić tak, żeby ładnie wyszło

zaraz
zerknę
23 kwi 18:27
Rivi: b) faktycznie Kejt, wystarczy

to nie piszę

c) eee tam rozkładać... zbędne pisanie − wystarczy przyrównać
x
3+1=0
x
3=−1
x=−1
(3)
23 kwi 18:29
Kamilos17: Dzięki jesteście wielcy ale w przykładzie
b) wyszło mi takie coś x5(2X2−12x+18) co z tym dalej zrobić ?
23 kwi 18:39
Kejt: przyrównujesz x5 do zera i to w nawiasie też.. X5=0 czyli x=0(V)a z drugiego liczysz deltę
i miejsca zerowe.
23 kwi 18:41
Kamilos17: Dzięki a jak sie zabrać do tego
−3(x−2)2(3x+9)=0
i do tego
−3x(x2+2)(x−3)=0
23 kwi 18:46
Rivi: jak masz taką postać to każdy czynnik mnożenia przyrównujesz do zera
−3=0 (brak wyników)
(x−2)
2=0 (x=2)
3x+9=0 x=−3
drugi zrób sama...
23 kwi 18:50
Kamilos17: Dzięki ale jak już coś to sam
23 kwi 18:53