geom. anal.
Ricka: | | 1 | |
Dane są proste zawierające dwa boki rombu: y=3x−7, y= |
| x+1 oraz jego środek symetrii |
| | 3 | |
S=(3,3). Wyznacz współrzędne dwóch przeciwległych wierzchołków tego rombu, z których jeden
należy do danych prostych.
23 kwi 17:52
John: W1=(x
1,y
1) W2=(x
2,y
2)
x=3
x=x
1
x
1 = 3
y
1 =3x
1−7
y
1=9−2=2
W1=(3,2)
23 kwi 18:36
John: |W1S| = |SW2|
(3,3) − (3.2) = [0,1]
(3,3) + [0,1] = (3,4)
W2=(3,4)
23 kwi 18:42
John: niech ktos to sprawdzi
23 kwi 18:42
Ricka: w odpowiedziach jest właśnie tak
23 kwi 18:46
John:
23 kwi 18:50