...
karol: funkcja o wykresie funkcji f(x) = 4x−5 i przechodzi przez pkt A(−2,1), to co trzeba zrobić

?
za f(x) podstawić 1 a za x −2
23 kwi 17:00
John: tak
23 kwi 17:01
:): funkcja o wykresie funkcji ?
23 kwi 17:02
bili: przepraszam pomyliłem sie
23 kwi 17:03
karol: tak

1=4(−2)−5
i co mi z tego wyjdzie
23 kwi 17:08
23 kwi 17:09
John: 1=−4*(−2)−5
1=−8−5
1=−13
czyli funkcja nie przechodzi przez ten pkt
23 kwi 17:10
Ajtek: Rozumiem, że masz sprawdzić, czy punkt A należy do wykresu funkcji

.
23 kwi 17:10
karol: napisać wzór funkcji który jest równoległy do podanego i przechodzi przez pkt A(−2, 1)
23 kwi 17:13
John: bylo tak od razu
23 kwi 17:14
John: f(x) = 4x − b
1 = 4 * (−2) − b
−b = 9
b = −9
f(x) =4x + 9
23 kwi 17:16
karol: więc


pomóżcie
23 kwi 17:16
karol: dziękuje,
Wesołych Świąt
23 kwi 17:17