geo analityczna
Qba101: Dany jest trójkąt ABC, gdzie A=(−2,−1), wektor AB=[8,4] a punkt przecięcia środkowych X=(1,4).
Znajdź pozostałe wierzchołki trójkąta.
No to wierzchołek B mamy za darmo:
B=(−2+8,−1+4)
B=(6,3)
Wyznaczamy środek AB:
S=([−2+6]/2,[−1+3]/2)
S=(4,1)
Prosta przechodząca przez punkty S i X(przechodzi też przez C:
1=4a+b
4=a+b
−3a=3
a=−1
b=5
y=−x+5
No i tu jest problem. Współrzędne C=(x,−x+5). Co teraz? Czytałem o środku ciężkości dzielącym
tę prostą w stosunku 2:1 no ale na maturze nie wiedziałbym o czymś takim

. Jakieś inne
pomysły? Pozdrawiam.