Środkowe w trójkącie równoramiennym
mm: W trójkącie równoramiennym ABC boki mają długości odpowiednio: |AB|=6 cm, |AC| = |BC| = 10 cm.
Oblicz długości środkowych tego trójkąta.
Mam wielki problem z obliczaniem środkowych... nie mogę przebrnąć przez ten rozdział w książce.
I znam zależność, że środkowe przecinają się w stosunku 2:1, tylko niestety nie wiem jak to
wykorzystać w tym przypadku.
23 kwi 16:00
mm: To już wiem jak to zrobić, z Pitagorasa można. Ale co jeśli trójkąt nie jest równoramienny
tylko równoboczny?
23 kwi 16:32
:): rownoboczny nie moze miec bokow 6, 10, 10

a jesli ma rowne to srodkowe to wysokosci trojkata
23 kwi 16:34
Qba101: Wtedy jeśli się nie mylę(a pewnie tak :S) środkowe pokrywają się z wysokościami tego trójkąta i
każda z nich jest sobie równa i wynosi a√3/2
23 kwi 16:34