POMOCY
Kajto: prosze o pomoc.
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60 stopni. Odległość spodka wysokości ostrosłupa od krawędzi bocznej jest równa 4.
Oblicz V ostrosłupa. ?
23 kwi 15:41
Kejt: rysunek jest?
23 kwi 15:43
Godzio: Ni ma
23 kwi 15:44
Kajto: nie ma , jest tylko treść zadnia
23 kwi 15:44
Kejt: no to zaraz będzie.. dajcie chwilkę..
23 kwi 15:44
Kejt: pytałam czy Ty zrobiłaś(eś)
23 kwi 15:45
Ajtek: Toż to zadanie typu, zrób to bez rysunku w pamięci

.
23 kwi 15:47
Kajto: zrobiłem rysunek

wiem jak , ale potem jak to liczyć ... hmm?
23 kwi 15:48
Kejt: ale 1. z rysunkiem jest łatwiej 2. mi się nudzi
23 kwi 15:48
Ajtek: Rozumiem.
Chociaż jak się Tobie nudzi to rób tak jak zaproponowałem, niezła gimnastyka dla umysłu

.
23 kwi 15:49
Godzio:
| | 2 | | a√3 | | H | |
4 = |
| h h = |
| tg60 = |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
Tyle
23 kwi 15:50
Kejt:

masz tam taki trójkąt?
23 kwi 15:50
Kejt: dobra...idę sobie..to miało być moje
23 kwi 15:51
Kajto: możecie mi to narysować , bo nie wiem czy mam w końcu ten rysunek
23 kwi 15:51
Kajto: mam
23 kwi 15:52
Kajto: i co dalej mam robić ?
23 kwi 15:52
Kajto: Godzo wychodzi CI z tego ze h = 6, a = 4√3 przez 3 ?
23 kwi 15:54
Kejt: tg60
o=...?
odczytaj z tabeli wartość tangensa dla 60
o i ułóż równanie..
23 kwi 15:55
Godzio:
Sorki
Kejt, ale padam z nudów

h = 6, a = 4
√3 , H = 4
√3
23 kwi 15:56
Kejt: no właśnie ja też..ale wybaczam.
23 kwi 15:56
Godzio:
Chcesz to mogę Ci podrzucić jakieś zadanko ciekawe, tylko powiedz z jakiego działu
23 kwi 15:56
Kajto: tg 60 = √3 czyli H= 4√3 i teraz pitagoras ?
23 kwi 15:57
Godzio:
Żaden Pitagoras

, masz już wszystko więc obliczaj objętość
23 kwi 15:57
Kajto: GOdzio źle CI to wychodzi bo wyniki wychodzą inne
23 kwi 15:58
Kajto: inne są w odpowiedziach
23 kwi 15:58
Godzio:
Bo i ja i
Kejt przeczytaliśmy źle polecenie

Teraz przyda się jednak rysunek
23 kwi 15:59
Kejt: może coś typu "wykaż, że" muszę wreszcie z tym powalczyć.. tylko byle nie z geometrii...
23 kwi 16:00
Kajto: to ja już nic nie wiem z tego zadania ...
23 kwi 16:01
Kejt: tylko ja nie rozumiem o co chodzi z tym spodkiem wysokości.. chodzi o ten odcinek który ma
długość 2/3 wysokości podstawy..?
23 kwi 16:02
Godzio:
| | 4 | | √3 | |
sin60 = |
| ⇒ |
| h = 4 ⇒ h = 4√3 |
| | | | 3 | |
Teraz się zgadza ?
23 kwi 16:03
Kajto: spodek wysokości to masz punkt na który spada wysokośc , chodzi im o ten odcinek 2/3. Tylko jak
to rozwiązac ?
23 kwi 16:04
Kajto: Dobra Dzięki wielkie
23 kwi 16:04
Kejt: no właśnie tak założyliśmy i nie wyszło..
23 kwi 16:04
Kajto: V ma wyjść 128√3 przez 3
23 kwi 16:08
Kajto: WYSZŁO

! Genialni jesteście
23 kwi 16:12
Godzio:
Nie wiem o co tu chodzi

Dla
Kejt :
1. Wykaż, że suma odwrotności pierwiastków wielomianu W(x) = x
4 + x
3 − 4x
2 − 2x + 4 jest
liczbą wymierną
23 kwi 16:12
Godzio:
A jednak dobrze
23 kwi 16:12
Kejt: to może teraz ja spróbuję.. chwila
23 kwi 16:13
Kejt: ech..szkoda..
23 kwi 16:13
Godzio:
Chyba jest banalne

Zobaczymy, w każdym razie sprawdzę później bo teraz muszę uciekać
23 kwi 16:14
Kejt:
W(x)=x
4 + x
3 − 4x
2 − 2x + 4
W(1)=0
W(x)=(x−1)(x
3+2x
2−2x−4)=(x−1)[x
2(x+2)−2(x+2)]=(x−1)(x
2−2)(x+2)=(x−1)(x+
√2)(x−
√2)(x+2)
(x−1)(x+
√2)(x−
√2)(x+2)=0
x−1=0 v x+
√2=0 v x−
√2=0 v x+2=0
x=1 v x=−
√2 v x=
√2 v x=−2
x
1=1
x
2=−
√2
x
3=
√2
x
4=−2
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | √2 | | √2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| =1− |
| + |
| − |
| =1− |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x3 | | x4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 kwi 16:41