Bartek: Mamy trójkąt różnoboczny. Podane mam wszystkie boki tego trójkąta. Skąd wiadomo kótry kąt jest
największy ? Bo nie ma sensu liczyć każdego z nich

.
23 kwi 15:39
ICSP: największy kąt znajduje się zawsze naprzeciw najdłuższego boku.
23 kwi 15:40
Kejt: największy kąt jest naprzeciw najdłuższego boku
23 kwi 15:40
Bartek:

Coś tu nie gra w takim razie. Bo w takim razie największym kątem powinna być γ. A γ wyszła
60
o. Skoro trójkąt ten nie jest równoboczny, to nie może mieć równych kątów. A jeśli jeden z
kątów ma 60
o to inne muszą mieć ponad 60 i mniej niż 60 żeby w sumie wszystkie dały 180.
Więc jak to mam rozumieć ?
23 kwi 15:44
Bartek: tam jest |AB|=2
√61. Zapomniałem dorysować pierwiastek
23 kwi 15:45
Bartek: Wybaczcie mi powtórzenie
23 kwi 15:45
Godzio: Największym katem powinien być kąt <ABC
23 kwi 15:46
Bartek: Ale w takim razie nie zgadza się to z tym co napisali Kejt i ICSP. Bo najdłuższy bok to 2√61
a nie 10.
23 kwi 15:47
Godzio: Aha, bo tam jest 2√61 to trzeba było mówić : D
23 kwi 15:48
ICSP: | | 92 | | 92 | |
100 + 64 − 160cosγ = 256 ⇔ −160cosy = 92 ⇔ −cosy = |
| ⇔cosy = − |
| |
| | 160 | | 160 | |
kąt ten jest rozwarty wieć jest największym katem. Nie wiem jakim cudem wyszło ci 60
o
23 kwi 15:50
Bartek: ah.
| | 1 | |
pomyliłem się w obliczeniach. cosγ=− |
| , a to jest przecież 120 o  . Teraz pasuje. |
| | 2 | |
Dzięki.
23 kwi 15:51
ICSP: | | 1 | |
mój błąd wychodzi cosy = − |
| . Kalkulator mi szwankuje, chyba będę musiał wymienić go przed |
| | 2 | |
maturą.
23 kwi 15:53
Bartek: ICSP. Nie powiesz mi, że chcesz wnieść kalulator matematyczny na maturę
23 kwi 16:06
ICSP: a co to za problem
23 kwi 16:06
Bartek: Żaden problem. Kłopotliwe będzie jedynie tłumaczenie się z niego, jeśli wpadniesz
23 kwi 16:28