nie wiem jak
kuraktóraznosizłotejaja: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych nierownosc
(m
2 − 1)x
2 + (2m − 2)x + 2 > 0, jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej x. Prosze kogos
o wytlumaczenie
23 kwi 14:24
;): Sprawdzam dla a = 0
dla m = 1
2 > 0 więc jest prawdziwa
sprawdzam dla m = −1
−4x + 2 > 0 więc nie jest dla każdej liczby
a ≠ 1 ⋀ a ≠ −1
a > 0 Δ < 0
Δ = 4m2 − 8m + 4 − 8m2 + 8
−4m2 − 8m + 12 < 0
m2 + 2m − 3 > 0
m∊(−∞,1)∪(3,∞)
Czyli nierówność spełniają dla każdej liczby rzeczywistej x m∊(−∞,1>∪(3,∞)
23 kwi 14:46